Astăzi, 28 septembrie 2015, elevii Colegiului Economic Administrativ s-au întâlnit pentru o altă activitate din proiectul „Solidari cu cei de lângă noi”, în cadrul Euroscola 2016.
Tema întâlnirii de astăzi a fost adiacentă Zilei Europene a Limbilor, care are loc în fiecare an la 26 septembrie. Întrucât proiectul nostru are ca scop promovarea unei atitudini de solidaritate față de elevii din Republica Moldova, si de dezvoltare a unei strategii educaționale și sociale durabile privind o mai bună integrare a acestora în sistemul de învățământ și nu numai, am considerat ca oportună o dezbatere pe tema „Limba este casa ființei” . Întâlnirea noastră l-a avut ca invitat pe domnul conf.univ.dr. Adrian Crupa de la Facultatea de Litere, Universitatea „Al. I. Cuza”, Iași, care ne-a vorbit despre limba românească, despre locuirea într-o limbă, fapt care-ți conferă identitate ție, ca persoană, despre modalitatea în care te poți integra într-o comunitate dacă îi cunoști sau nu limba.
Există diferențe între limba română și cea moldovenească?Cei ce vin la studii în România resimt asta? Există, cu adevărat, o limbă moldovenească sau doar o limbă română cu puternice influențe din partea limbii ruse?
Eticheta de „moldovean” care ți se pune imediat ce-ai început să vorbești, datorită lexicului diferit sau accentului, sau modulării unei fraze, este un „stigmat” rușinos sau doar îți amintește tot timpul că vii din altă parte? Este limba română un model de limbă exemplară pentru elevii din Republica Moldova?
La aceste întrebări a încercat să răspundă dezbaterea de azi sau mai degrabă să problematizeze și mai mult, căci un răspuns definitiv nu poate fi conturat, el configurându-se pentru fiecare dintre participanți în parte.